bitkiselcaylar.gen.tr
bitki çayı

Ana Sayfa | Soru Cevaplar | Yeni Makale Ekle | En Son Yapılan Yorumlar









Kombu Çayı

Kombu çayı, sağlık açısından oldukça faydalı olan ve vücutta bir yan etkiye yol açmayan tamamen doğal bir çay türüdür. Diğer çaylardan farkı ise mayalanarak elde edilmesidir. Kefir gibi mantar mayası kullanılarak hazırlanan çay ev ortamında kolaylıkla hazırlanarak faydalarından yararlanılabilir. Mayalanarak fermente edilen çay, tıbbi amaçlı ilaç olarak kullanılmaktadır. Bakteri mayalarından oluşan kombu çayı içeriğinde kullanılan mantar kombucha adlı çay mantarıdır.

Kombu Çayının İçeriği

Kombu çayı, aktif enzimler, amino asitler, organik asitler mikroplar tarafından üretilen polifenoller içerir. İçerik laboratuvar araştırması ile tespit edilebilir. Kombu çayının içerisinde etil alkol bulunmaz. Bu nedenle de alkolsüz içecekler sınıfına girer.

Kombu Çayı Nasıl Hazırlanır?

Malzemeler

  • 1,5 su bardağı toz şeker
  • 3 litre su
  • Kombucha kültür mayası
  • 3 tatlı kaşığı siyah ya da yeşil çay

Hazırlanışı: Kombu çayı hazırlanırken şebeke suyu kullanılmamalıdır. Hazır içme suyu bir kaba alınarak kaynatılır. Kaynamaya başladığında içine 1,5 su bardağı toz şeker eklenir ve 3 dakika kadar daha kaynatılarak ocaktan alınır. Yeşil ya da siyah .çay karışıma ilave edilir. Yaklaşık 15 dakika dinlendirilir. Çay mayalanması için cam bir kavanoza alınır. Oda sıcaklığında bekletilmiş kültür mayası hafif bir şekilde yıkanarak kavanoza ilave edilir. Kavanozun ağzı hava alacak şekilde kapatılır. Kapak olarak temiz bir bez ya da peçete kullanılabilir. Bez ya da peçete kapatıldıktan sonra kenarı paket lastiği ile tutturulur.

Kombu Çayı Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Kombu çayında kullanılan su mutlaka hazır su olmalı
  • Suyun kaynatıldığı kap çelik olmalı
  • Hazırlanırken tahta kaşık kullanılmamalı
  • Mayalanacak olan kap porselen ya da cam olmalı
  • Mayalanma işlemi güneş görmeyen, aydınlık ve sessiz bir ortam olmalı, ortalama 22 derece sıcaklıkta hareket ettirilmeden bekletilerek mayalanmalıdır.

Kombu Çayının Bekletilme Süresi

Kombu çayı mayalandıktan sonra ilk 4 gün şıra kıvamına ulaşır. 7. güne gelindiğinde şampanya, 10. güne ulaşıldığında ise sirke tadında olur

Kombu Çayı

En yararlı hali en mayalı olduğu halidir. Sabah kahvaltılarından önce portakal gibi meyve sularına eklenerek içilebilir. Kombu çayının ne kadar içileceği hakkında bir sınır bulunmamaktadır. Ancak ilk gün yarım su bardağı ile başlanması tavsiye edilir. 4-10 gün sonra kombu çayı tüketime hazır hale gelir.

Kombu Çayının Faydaları

  • Kombu çayının kan temizleyici etkisi vardır.
  • Metabolizmanın düzenli ve aktif çalışmasını sağlar.
  • Sinir sistemi için faydalıdır.
  • Kalp ritmini düzenleyici etkisi bulunmaktadır.
  • Yüksek tansiyonu düşürmek için kullanılabilir.
  • Astım tedavisinde atakları önleyici etkisi vardır.
  • Kan şekerinin kontrol altında tutulmasını sağlar.
  • Vücudu kanser hastalığına karşı korur.
  • Damar sertliği ve tıkanıklığına karşı iyi gelir.
  • Böbrekleri hastalıklara karşı koruyarak, düzenli çalışmasını sağlar.
  • Menopoz döneminde yaşanabilecek şikayetleri azaltır.
  • Öksürük, bronşit gibi solunum yolu hastalıklarına karşı iyi gelir.
  • Balgam söktürücü etkisi vardır.
  • Cinsel fonksiyonları arttırır.
  • Vajinal mantar hastalığına karşı iyi gelir.
  • Baş ve migren ağrısına karşı tüketilebilir.
  • Göz sağlığını korur.
  • Cilt yüzeyinde oluşan kesik, çizik gibi yaraların iyileşme sürecini kısaltır.
  • Saç sağlığını destekler.
  • Uyku problemlerine karşı faydalıdır.
  • Gut hastalığına iyi gelir.
  • Bademciklerde oluşan problemlere karşı fayda sağlar. Bademcik problemleri için gargara suyu olarak kullanıldığında rahatlama sağlar.
  • Adale ve kas ağrılarına karşı iyi gelir.
  • İshale fayda sağlar.
  • Cilt problemlerine karşı iyi gelir.
  • Kilo vermek için tamamen doğal bir üründür.
  • Susuzluğu giderici etkisi vardır.
  • Egzersiz gibi ağır aktivitelerde performansın artmasına yardımcı olur.
  • Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Bağışıklık sistemine bağlı hastalıkların oluşma riskini azaltır.
  • Vücuda enerji verir.
  • Zihinsel ve bedensel yorgunluğa karşı iyi gelir.

Kombu Çayının Zararları

Kombu çayının vücut için bir yan etkisi yoktur. Hastalıklı dokularda zarar yerine doğal bir ürün olduğu için fayda sağlar.

Yayınlanma Tarihi : 15.12.2015 10:38:48

Kombu Çayı Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Kombu Çayı"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Kış Çayı

Kış çayı, Kış günlerinin yaklaşmasıyla beraber kış hastalıkların birebir gelecek kış çayı da önem kazandı. Bu çay soğuk havalarda içimizi ısıtır ve grip, nezle gibi kış hastalıklarına karşı koruma sağlayan içerisinde birçok faydal...

Çayın Faydaları

Çayın Faydaları, Siyah çayda bulunan flavonid ve antioksidan kimyasalları, vücuttaki zehirli maddelerle mücadele ederek, toksinleri temizleyerek kalbi rahatlatmaktadır. Böylece damarlar rahatlamakta, kanda pıhtı oluşması önl...

Siyah Çay

Siyah çay, aslında herkesin bildiği normal tüketilen çaydır. Ülkemizde siyah çay adeta milli içeceğimiz gibi sayılmaktadır. Kahvaltıların olmasa olmazlarından olan siyah çay, ülkemizde son derece yaygın bir şekilde tüketilmektedir...

Siyah Çayın Faydaları

Siyah çayın faydaları, siyah çay bizim ülkemizde suyun ardından en çok tüketilen içecekler arasındadır. Yeşil çay, beyaz çay ve oolong çayı bitkisinden üretilen ve bazı işlemlerden geçirilerek siyah renk alan bir çaydır. Siyah çay...

Çayın Zararları

Çayın Zararları, Türk milletinin en çok tükettiği içeceklerden biridir, ve hatta en fazla tüketilen içecektir diyebiliriz. Büyük bir kısmımız için çaysız bir kahvaltı sofrası düşünülemez ve yine evimize ayak üstü bile uğrayan olsa...

Zayıflama Çayı

Zayıflama çayı, fazla kilolarından şikayeti olan, özellikle kadınların ilk başvurduğu yöntem zayıflama çayıdır. Zayıflama çayları kilo kontrolü sağlayanlara yardımcı olan, metabolizmayı hızlandıran ya da yağ yakımına yardımcı olan...

Ada Çayı

Ada çayı, sayısız yararı olan bir bitkidir. Çayının sağlığımıza benzersiz derecede faydaları var. Dünya çapında yaygın bir tüketime sahip olan ada çayı 2001 senesinde yılın bitkisi seçilmiştir. Bitkinin kurutulmuş yaprakları çay y...

Papatya Çayı Faydaları

Papatya çayı faydaları, Son birkaç yıldır siyah çay ve yeşil çaydan sonra en çok tercih edilen çay türü papatya çayıdır. İlkbahar aylarının gelmesi ile birlikte çayırlarda, yol kenarlarında beyaz çiçekler açan papatya bileşikgille...

Nane Çayı

Nane çayı, günümüzde insanların modern tıpta da kullandığı bitkisel çaylardan biridir. Nanenin içerisinde bulunan faydaların ve etkilerin daha fazlası nane çayı içerisinde bulunmaktadır. Bu nedenle nane çayı içerisinde nanenin fay...

Sarımsak Çayı

Sarımsak çayı, insanlar arasında çok sevilmeyen ve insanların çok fazla tüketmediği bitki çayları arasında yer almaktadır. Özellikle sarımsağın kokusunun insanların hoşuna çok gitmemesi nedeni ile insanlar bu çayı içmek yerine çok...













Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

bitki çayı, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Aralık - 2017