bitkiselcaylar.gen.tr
bitki çayı

Ana Sayfa | Soru Cevaplar | Yeni Makale Ekle | En Son Yapılan Yorumlar | İletişim2









Çayın Faydaları

Çayın Faydaları, Siyah çayda bulunan flavonid ve antioksidan kimyasalları, vücuttaki zehirli maddelerle mücadele ederek, toksinleri temizleyerek kalbi rahatlatmaktadır. Böylece damarlar rahatlamakta, kanda pıhtı oluşması önlenmekte, kolesterol ve bazı yağların oluşumu engellenmektedir. Haftada on dört bardaktan fazla çay içenlerin kalp hastalıklarından ölme riski yüzde kırk dört azalmaktadır. Siyah çay içenlerde eklemelerde kireçlenme sorunu yüzde 60 oranında azalmaktadır. Çay içerdiği zengin mineraller sayesinde vücutta kemik yoğunluğunu arttırmaktadır. Deri, yemek borusu, meme, mide ve akciğer kanserlerine karşı koruyucudur. Bu, Chicago Üniversitesi Dr. Gaziano araştırması sonucudur.  Böbrekleri çalıştırarak, böbreklerdeki taş oluşumunu engellemektedir. Merkezi sinir sistemini uyararak vücudun zinde kalmasını sağlar. Illinois üniversitesi Periodontri uzmanı Prof.Dr. ChristineWu`nun araştırmasına göre siyah çaydaki  yüksek orandaki fluorid ve polipenol diş üzerinde yemek sonrasında oluşan bakteri tabakasını yok ederekek diş çürümelerini önler ve ağız kokusunu gidermektedir. Çay yüksek oranda C vitamini, potasyum, demir mineralleri içerir. Bir bardak çayda 140 mg flavonoid ve  4 kalori vardır. 

Çay  kahve gibi uyanık tutma ve canlandırma etkilerine sahip. Kahve kadar yüksek miktarda kafein içeren diğer birçok içeceğin neden olduğu hiçbir yan etkiyi içermez.. Çay içmek kilo vermeye de yardımcıdır. Çayda doğal olarak bulunan birçok madde, sadece kilo vermeye yardımcı olmakla kalmayıp, tatlı krizlerini yatıştırır, iştahı yatıştırır, kolesterolü düşürür  ve metabolizmayı hızlandırarak daha fazla enerji yakılmasını sağlar. Felç ve kalp hastalıkları riskini azaltan çaydan en iyi şekilde yararlanmanın yolu, ne zaman ve ne miktarda içildiğine bağlıdır.

Kırmızı et kızartıldığı zaman ya da ızgara yapılarak tüketildiğinde genleri değişime uğratan kanserojen maddeler ortaya çıkar.

Çayın Faydaları

Bilim adamları, mutagen adı verilen bu maddelerin meme veya kolon kanserine sebep olduğunu kanıtladı. 2002 yılında yapılan bir araştırmaya göre kırmızı eti pişirmeden önce yeşil yada siyah çayda bir süre bekletmek mutagenlerin ortaya çıkmasını önleyebiliyor.  Et belirtildiği şekilde, çayda ne kadar çok bekletilirse bu maddenin oluşma riski de o kadar azalmaktadır.

Çayın başka bir faydası ise alkolün karaciğere verdiği zararı en aza indirmesidir.  İlk önce, uzmanların sağlıklı bir beslenme planında alkolü tavsiye etmediğini belirtelim. Ancak yine de alkol almak isteyenlerdenseniz, alkolden önce ve sonra çay içmek iyi bir tercih olacaktır. Çünkü araştırmalar, çaydaki antioksidanların alkolün karaciğer ve beyinde yol açtığı hasara karşı koruma sağladığını gösteriyor.  Yeşil çay alkole karşı korumada siyah çaya göre daha güçlü bir etkiye sahiptir.

Çay tüketirken günde 8 bardağı aşmamaya dikkat edilmelidir. Gün içerisinde belirtilenden fazla miktarda çay içmek, metabolizmanın sürekli çalışmasına neden olur. Uzmanlar ortalama bir insanın günde en az 2-2.5 litre arasında, bu yaklaşık olarak 8-10 su bardağına denk gelir, sıvı tüketmesini tavsiye ediyor. Bu sıvı tüketimi sadece sudan oluşmalı diye bir şart yok. Uzmanlar, günde en az sekiz fincan çay içilmesini tavsiye ediyor. Spor yapan insanlarda egzersiz sırasında hücrelerin çalışma hızı yükselir ve vücut ısınır.Böylelikle hücrelerde hasara neden olabilen serbest radikal üretimi artar. Bu olumsuz etkiden vücudu  korumanın yolu spordan önce bir fincan çay içmektir. Uzmanlar, yeşil çayın insanlarda fiziksel dayanıklılığı % 24 oranında yükselttiğini kanıtladı. Antioksidan bakımından zengin olan çay, kasların yağ asitlerini harekete geçirmeye yardımcı olur.  Düzenli sporla birlikte çay içmek, vücutta daha çok yağın yakılmasını sağlar. Spor öncesinde içilen çay, yakılan kalori miktarını yüzde 24-47 arasında artırabilir.

Yayınlanma Tarihi : 16.12.2015 11:02:34

Çayın Faydaları Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Çayın Faydaları"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Kış Çayı

Kış çayı, Kış günlerinin yaklaşmasıyla beraber kış hastalıkların birebir gelecek kış çayı da önem kazandı. Bu çay soğuk havalarda içimizi ısıtır ve grip, nezle gibi kış hastalıklarına karşı koruma sağlayan içerisinde birçok faydal...

Çayın Faydaları

Çayın Faydaları, Siyah çayda bulunan flavonid ve antioksidan kimyasalları, vücuttaki zehirli maddelerle mücadele ederek, toksinleri temizleyerek kalbi rahatlatmaktadır. Böylece damarlar rahatlamakta, kanda pıhtı oluşması önl...

Çayın Zararları

Çayın Zararları, Türk milletinin en çok tükettiği içeceklerden biridir, ve hatta en fazla tüketilen içecektir diyebiliriz. Büyük bir kısmımız için çaysız bir kahvaltı sofrası düşünülemez ve yine evimize ayak üstü bile uğrayan olsa...

Siyah Çayın Faydaları

Siyah çayın faydaları, siyah çay bizim ülkemizde suyun ardından en çok tüketilen içecekler arasındadır. Yeşil çay, beyaz çay ve oolong çayı bitkisinden üretilen ve bazı işlemlerden geçirilerek siyah renk alan bir çaydır. Siyah çay...

Siyah Çay

Siyah çay, aslında herkesin bildiği normal tüketilen çaydır. Ülkemizde siyah çay adeta milli içeceğimiz gibi sayılmaktadır. Kahvaltıların olmasa olmazlarından olan siyah çay, ülkemizde son derece yaygın bir şekilde tüketilmektedir...

Ada Çayı

Ada çayı, sayısız yararı olan bir bitkidir. Çayının sağlığımıza benzersiz derecede faydaları var. Dünya çapında yaygın bir tüketime sahip olan ada çayı 2001 senesinde yılın bitkisi seçilmiştir. Bitkinin kurutulmuş yaprakları çay y...

Sarımsak Çayı

Sarımsak çayı, insanlar arasında çok sevilmeyen ve insanların çok fazla tüketmediği bitki çayları arasında yer almaktadır. Özellikle sarımsağın kokusunun insanların hoşuna çok gitmemesi nedeni ile insanlar bu çayı içmek yerine çok...

Papatya Çayı Faydaları

Papatya çayı faydaları, Son birkaç yıldır siyah çay ve yeşil çaydan sonra en çok tercih edilen çay türü papatya çayıdır. İlkbahar aylarının gelmesi ile birlikte çayırlarda, yol kenarlarında beyaz çiçekler açan papatya bileşikgille...

Yeşil Çay

Yeşil çay, milattan önceki yıllarda bile kullanılan bitkisel çaylar arasında yer almaktadır. Tıbbın olmadığı zamanlarda yeşil çay insanlar tarafından çok yaygın olarak kullanılmaktaydı. Bu çay özellikle Çin imparatorluğunda bu böl...

Zayıflama Çayı

Zayıflama çayı, fazla kilolarından şikayeti olan, özellikle kadınların ilk başvurduğu yöntem zayıflama çayıdır. Zayıflama çayları kilo kontrolü sağlayanlara yardımcı olan, metabolizmayı hızlandıran ya da yağ yakımına yardımcı olan...













Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

bitki çayı, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Temmuz - 2018